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1.4.2 16C-01-09 Question 1:  Clause 1.4.2 states products listed in  1.2.2 that have 

requirements established in API 6A shall have a minimum PSL 3, 

Material Class EE and a temperature rating from 3.5.2 as appropriate.  

Are all of the products listed in sec. 1.2.2  covered in this category,  

irrespective of PSL levels and temperature class? 

Question 2:  Is it possible to monogram a choke & kill manifold if the 

requirements meet API 6A, PSL 2 and Material Class DD?

Question 3:  In a choke & kill manifold, few low alloy steel items 

(crosses, tees, flanged, studded, hubs, etc.) are pressure control parts 

and are material class DD.  Very few items, like valves and chokes with 

stainless pressure controlling parts, fall under the category of Material 

Class EE, therefore, no choke and kill manifold is fully covered under  

API 6A, Material Class EE.  In this can this system be monogrammed 

under 16C?

Reply 1:  Yes, the equipment listed in 1.2.2 must have be PSL 3, 

material class EE, and a temperature rating in accordance with 

3.5.2 to comply with 16C, as stated in 1.4.2.

Reply 2:  No, this does not comply with 1.4.2

Reply 3:  Although Section 1.4.2 refers to the material class EE, it 

does not apply to crosses, tees, etc. that do not have pressure-

controlling parts.  The bodies, bonnets, end, and outlet 

connections (second column of the table) for Material Classes DD 

and EE are the same, therefore the crosses, tees, etc. meet the 

intent of the paragraph requirement when manufactured to the 

Material Class EE.  

The choke and kill manifold can be monogrammed under API 

Spec 16C with the material class requirement of Material Class EE 

for the API 6A components referenced in 1.4.2.
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3.6 16C-03-13 Background: In API Spec 16C Section 3.6, it references closure bolting 

and the requirements for stress calculation. In Section 9.8 the 

specification also states that "the requirements for studs and nuts apply 

only to those used to connect end and outlet flanges. The requirement 

for studs and nuts are found in API Spec 16A or 6A." At our facility we 

simply purchase API 6A valves and components and assemble the 

choke manifold. Additionally, closure bolting is not defined in API 16C's 

definitions section.

Question: Are we required to do bolting calculations in accordance with 

API 16C or API 6A, or can we simply to purchase studs and nuts in 

accordance with API 6A size recommendations with B7/2H or B7M/2HM 

certification?

Section 3.6 requires bolting stress calculations for proprietary 

connections such as bonnets. Calculations are not required for 

bolting specified in API 6A or API 16A for API standard 

connections.

Note: the definition for bolting includes closure bolting.
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4.1.3 16C-02-13 Question 1: Can API Spec 16C, Section 4.1.3 apply to pressure-

containing materials used for rigid piping?

Question 2: Does API 16C require volumetric NDE for all pressure-

containing materials, including rigid piping?

Reply 1:  Only if the material of construction is actually special 

corrosion and abrasion resistant materials, coatings, or facings, as 

stated in 4.1.3.

Reply 2:  Yes.  Rigid piping is classified as a pressure containing 

part as stated in 6.3.15.1. Table 6.3.15.2 defines the quality control 

requirements for rigid piping, and specifically requires volumetric 

NDE in accordance with 6.3.6.10, which specifies either ultrasonic 

examination or radiographic examination.
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6.3.6.9 16C-02-14 Section 6.3.6.9 requires accessible surfaces of each finished part be 

examined after final heat treatment and final machining. Is surface NDE 

required whether or not the part has been machined?

Yes, surface NDE must be performed on all accessible surfaces of 

each finished part.
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6.4 16C-01-08 Background:  We have noted that per Table 6.4.1, hydrostatic testing 

and section 6.4.13 are applicable to manifold assemblies. Section 6.4.13 

states:  “Manifold assemblies with parts having different working 

pressures, the lowest rated working pressure shall be used to determine 

the test pressure.” 

 In our case we have a choke and kill manifold rated for 10,000 psi 

working pressure with a 5000 psi flange on the outlet side. Based on 

Section 6.4.13 we have tested the manifold to 10,000 psi (per Table 

6.4.5). On the inlet side we have valves, spool adapters, studded blocks 

rated for 10,000 psi of which only the valves have been tested by the 

manufacturer's to 15,000 psi. The spool adapters and 5-way studded 

blocks (made of 75,000 psi material) have been tested at 10,000 psi only 

as part of the choke and kill manifold assembly.

Question 1:  Is this testing of the spool adapters, studded blocks to 

10,000 psi on the inlet side as a part of the C&K manifold testing 

acceptable for a 10,000 Rated Working Pressure C&K manifold?

Question 2:  Do we need to individually test the spool adapters and 

studded blocks to 15,000 psi (for a 10,000 psi rated working pressure 

choke and kill manifold ) before final assembly into the manifold?

Reply 1:  No. The adapters, blocks, etc. are products produced 

under API 6A. These products are tested to their full test pressure 

prior to installation into the manifold assembly. The only product 

tested at the lower test pressure is the component with the 5000 

psi flanged outlet. See 1.2.2 for other equipment included in API 

16C, but covered by other API Specifications.

Reply 2:  No.  See Reply 1.
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6.4.1 16C-02-08 Background: We have noted that per Table 6.4.1, hydrostatic testing and 

section 6.4.13 are applicable to manifold assemblies. Section 6.4.13 

states: 

 “Manifold assemblies with parts having different working pressures, the 

lowest rated working pressure shall be used to determine the test 

pressure.” 

 In our case we have a choke and kill manifold rated for 10,000 psi 

working pressure with a 5000 psi flange on the outlet side. Based on 

Section 6.4.13 we have tested the manifold to 10,000 psi (per Table 

6.4.5). On the inlet side we have valves, spool adapters, studded blocks 

rated for 10,000 psi of which only the valves have been tested by the 

manufacturer's to 15,000 psi. The spool adapters and 5-way studded 

blocks (made of 75,000 psi material) have been tested at 10,000 psi only 

as part of the choke and kill manifold assembly.

Question 1:  Is this testing of the spool adapters, studded blocks to 

10,000 psi on the inlet side as a part of the C&K manifold testing 

acceptable for a 10,000 Rated Working Pressure C&K manifold?

Question 2:  Do we need to individually test the spool adapters and 

studded blocks to 15,000 psi (for a 10,000 psi rated working pressure 

choke and kill manifold ) before final assembly into the manifold?

Reply 1:  No. The adapters, blocks, etc. are products produced 

under API 6A. These products are tested to their full test pressure 

prior to installation into the manifold assembly. The only product 

tested at the lower test pressure is the component with the 5000 

psi flanged outlet. See 1.2.2 for other equipment included in API 

16C, but covered by other API Specifications.

Reply 2: Yes. See Reply 1.
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6.5.3 16C-02-14 Question 1:  Section 6.5.3 requires information on filler material be 

included in the records that are maintained by the manufacturer. Can 

only generic filler material records be included in these records, or is the 

heat/batch number of the filler material required?

Question 2:  Section 6.5.3 requires NDE personnel qualification records 

be included in the records to be maintained by the manufacturer. 

Frequently, pressure-containing equipment receives volumetric NDE at a 

mill and it is sometimes difficult to get the NDE technician’s name and 

qualifications from the mill that manufactured the material. Does this 

mean that if a mill performs the NDE and the manufacturer (in this case 

the purchaser) cannot obtain the NDE technician’s certifications, the 

manufacturer/purchaser must perform the NDE again?

Reply 1:  The records of the actual welder ID, weld procedure 

used, the filler metal used, and the post-weld heat treatment used 

in the process of the actual part being manufactured are required.

Reply 2:  NDE personnel qualification records, are required to be 

retained by the manufacturer of the component/material and 

accessible for review by the purchaser of the material if necessary.
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9 16C-02-08 Background:  Sections 9, 9.1, 9.2, and 9.3 outline the performance 

verification procedures. It does not specifically state that these 

performance verification procedures shall be done for all products 

covered by API 16C. In further parts of Section 9, specific performance 

verification procedures and requirements are given for various products 

(i.e. non-metallic seals, drilling chokes and actuators, flexible choke and 

kill lines, and articulated choke and kill lines) and these earlier sections 

are then referenced in each equipment's individual section.

Is it a requirement that all other components covered by API 16C, but do 

not have a reference to performance verification procedures in their 

specific section (i.e. Section 9.6: Unions and Swivel Joints), also have a 

performance verification testing done in accordance with Sections 9.3 

which requires temperature cycle testing?

Yes. It is the intent that all products listed in 1.2.1 are tested in 

accordance with the requirements of the API 16C. Although there 

are no moving parts, the temperature/pressure cycle may exhibit 

problems related to the thermal expansion and contraction of the 

product.
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9.4 16C-05-14 Background:  API 16C references API 6A in Section 1.3, Service 

Conditions, and 1.4 Product Specifications.  Section 9.4 of 16C outlines 

the requirements for testing of non-metallic seals and a standard test 

fluid in Table 9.4.4  which is similar to but apparently not as severe as 

the testing called out in Annex F, Section F.1.13 “Testing of non-metallic 

seals” and specifically for the test fluid described in Table F.2 for 

material class FF/HH.

Question:  Are non-metallic seals qualified to Annex F, Material Class 

FF/HH approved for use in API 16C equipment?

No; the API 6A test does not address the high amounts of brine 

and CO2 possible in drilling situations.
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9.9 16C-01-11 Are adjustable drilling chokes intended for full sealing from at the valve 

seat in accordance with Clauses 6.4.6.3, 9.9.10, 9.9.11, and 9.10.3.6 

(Point 3 and 6) of API 16C? 

Although API 16C, Clause 9.9, states “drilling chokes are not 

intended to be used as shut off valves”, Clause 9.10.3.6 3) states 

“if the choke does not provide complete shut off capability, it shall 

attain the maximum operating pressure contained in the choke 

manufacturer’s written specification.”
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9.16.6 16C-04-14 Section 9.16.6, about choke console accumulators, states that the 

accumulator shall have a volumetric capacity to operate the choke from 

fully open to fully closed and return to fully open.  Does the required 

amount of volume mentioned above need to be at a pressure that is high 

enough to move the choke under working pressure until the full open 

and close is accomplished?

The choke must operate at rated working pressure; therefore the 

accumulator must move the choke at rated working pressure as 

well.
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10.9 16C-01-13 Question 1:  Regarding Section 10.9, is the intent of these requirements 

that the chokes can be controlled from at least one remote (not at the 

choke manifold) location?

Question 2:  If more than one remote console is available, is each 

required to meet the functional requirements of 10.9.1?

Question 3:  Can one remote console have all the required gauging but 

no backup power system (i.e. hand pump) and conform to API 16C?

Question 4:  If one remote has a full complement of gauging and backup 

power, can an alternate only have a partial compliment of functional 

requirements?

Reply 1:  Yes.

Reply 2:  This issue is outside the scope of API 16C.  The API 16C 

task group will study this issue for possible inclusion in a future 

addendum or edition of the standard.

Reply 3:  See Reply #2.

Reply 4:  See Reply #2.
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10.9.1.7 16C-01-14 Background: We have customers who want offshore rig console gauges 

labeled differently than the specific words used in API 16C. They like to 

use other terms which are equivalent, and to insure consistency within 

their drilling fleet. In the drilling industry, "Drill Pipe Pressure" is also 

called “Pump Pressure”, “Standpipe Pressure”, and “Upstream 

Pressure”. "Casing Pressure" is also frequently called “Choke 

Pressure”, “Downstream Pressure”, or “Manifold Pressure”. All 

describe the same pressure, they are just different terms used by 

various companies.

Question:  Referring to Section 10.9.1.7, can drill pipe and casing 

pressure gauges be labeled differently than what is specified and claim 

compliance with API 16C?

No.  Section 10.9.1.7 requires the control system to have drill pipe 

and casing pressure gauges that are clearly marked “Drill Pipe 

Pressure” or “Casing Pressure” respectively.
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9.14.2 16C-02-09 Section 9.14.2 refers to Table 3.5.2.1 for the temperature rating of flexible 

choke and kill lines. During the prototype test of the U temperature rated 

line (-18 to +121°C), we carried out the cold bending test at temperature 

lower than -18°C. Is it allowable to mark the hose with the actual 

temperature of the test, or must the hose be marked with the 

temperature given in Table 3.5.2.1?

The hose must be marked in accordance with the limits as stated 

in Table 3.5.2.1.
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