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Mr. Leo M. Haynos 
Chief of Gas Operations & Pipeline Safety 
Kansas Corporation Commission 
1500 SW Arrowhead Road 
Topeka, KS 66604 

Dear Mr. Haynos: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
April 7, 2009, you requested an interpretation ofthe applicability of the Federal pipeline safety 
regulations at 49 CFR Part 192 to operators of several gas pipeline systems regulated by the 
Kansas Corporation Commission (KCC). You stated that KCC identified several gas gathering 
system operators that: (1) operate a section of natural gas piping between the last compressor of 
the gathering system and the sales point to an interstate transmission pipeline; and (2) operate gas 
gathering systems with parameters for Class 1 locations, with maximum operating pressure of up 
to 700 psig, with pipe diameter from 2 inches to 6 inches, and with pipe length from 150 feet to 
1,500 feet. Based on inquiries you received from several operators regarding § 192.8, you 
requested PHMSA' s interpretation of the following four questions: 

Ql: If the pipe between the outlet of the compressor and the transmission line tap is within 
an area, (such as a compressor station) where access is controlled by the operator, is this 
section of pipe considered to be subject to pipeline safety regulations? 

Q2: Ifthe pipe between the outlet of the compressor and the transmission line tap is located 
in a pipeline easement that is exclusively controlled by the operator, (i.e., no other utilities, 
pipelines or public roads are allowed in the easement), is the pipe in question subject to 
pipeline safety regulations? 

Q3: 49 CFR Part 192.8(a)(4) states, "the endpoint of gathering, under section 2.2(a)(l )(D) 
of API RP 80, may not extend beyond the furthermost downstream compressor used to 
increase gathering line pressure for delivery to another pipeline". Because the limitation 
only applies to endpoints considered under 2.2(a)(l)(D) and not to all ofthe endpoints 
under 2.2(a)Cl), this limitation appears only to limit compression facilities on a transmission 
line from being used as endpoints for a gathering system. Could the above described gas 
piping between the last compressor on a gathering system and the transmission pipeline be 
considered to define an endpoint of the gathering system at the transmission line tap as per 
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2.2(a)(l)(E) which defines the endpoint of gathering as, "the connection to another pipeline 
downstream of: 

(i) the furthermost downstream endpoint identified in (A), (B), (C) or (D) ... "? 

Q4: What is the minimum footage of regulated transmission pipelines that must file a map 
with the National Mapping System as required by 49 USC Sec. 60132? 

Pursuant to 49 U.S.c. 60101 et seq., PHMSA prescribes and enforces standards and regulations 
that apply to the gathering, transmission, and distribution of gas by pipeline. A gathering line is 
defined in 49 CFR § 192.3 as "a pipeline that transports gas from a current production facility to 
a transmission line or main." That same section defines a transmission line as "a pipeline, other 
than a gathering line, that: (1) Transports gas from a gathering line or storage facility to a 
distribution center, storage facility, or large volume customer that is not downstream from a 
distribution center; (2) operates at a hoop stress of20 percent or more ofSMYS; or (3) transports 
gas within a storage field." 

Response to 01 & 02 - we refer you to Gas Gathering Endpoint FAQ No.6 which addresses 
compressor station demarcation points. Gas Gathering Endpoint F AQ No.6 is reprinted below: 

ONSHORE GAS GATHERING FAQS 

GAS GATHERING ENDPOINT 
FAQ No.6: - If a compressor station marks the endpoint of gathering, where does 
the "compressor station" end? 

PHMSA Response: - The compressor station discharge line and any additional 
piping and equipment for treatment (e.g., dehydration) or measurement of the gas 
at the compressor station site are part of the "compressor station." These 
additional operations are not required to be within any compressor station fencing, 
but must be at the same location (emphasis added) to be part of the "compressor 
station." The gathering line will typically end at a tie-in to another pipeline which 
is a valve or flange at the outlet of the station (inside or outside the fence or 
property line) and is the beginning of the transmission line. 

During the rulemaking process, PHMSA requested information from the regulated industry and 
other stakeholders concerning the short segments in proximity to compressor stations you 
describe. We did not receive responses in time to include any discussion of whether any further 
clarification was needed on this topic in the rulemaking. Should PHMSA initiate a rulemaking 
for clarification of the issues raised in Q3, we may consider revisiting the issues in Ql & Q2. 

Response to Q3 - On March 15, 2006, PHMSA issued a Final Rule that defined a "regulated 
gathering line" and set forth the requirements that apply to regulated gathering lines (71 FR 
13289). The rule adopted API RP 80 with certain limitations. Section 192.8 now provides as 
follows: 
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§ 192.8 How are onshore gathering lines and regulated onshore gathering lines 
detennined? 

(a) An operator must use API RP 80 (incorporated by reference, see § 192.7), to 
detennine if an onshore pipeline (or part of a connected series of pipelines) is an 
onshore gathering line. The detennination is subject to the limitations listed 
below. After making this detennination, an operator must detennine if the 
onshore gathering line is a regulated onshore gathering line under paragraph (b) of 
this section. 

(1) The beginning of gathering, under section 2.2(a)(1) of API RP 80, may not 
extend beyond the furthennost downstream point in a production operation as 
defined in section 2.3 of API RP 80. This furthennost downstream point does not 
include equipment that can be used in either production or transportation, such as 
separators or dehydrators, unless that equipment is involved in the processes of 
"production and preparation for transportation or delivery of hydrocarbon gas" 
within the meaning of "production operation." 

(2) The endpoint of gathering, under section 2.2(a)(I)(A) of API RP 80, may not 
extend beyond the first downstream natural gas processing plant, unless the 
operator can demonstrate, using sound engineering principles, that gathering 
extends to a further downstream plant. 

(3) If the endpoint of gathering, under section 2.2(a)(I)(C) of API RP 80, is 
detennined by the commingling of gas from separate production fields, the fields 
may not be more than 50 miles from each other, unless the Administrator finds a 
longer separation distance is justified in a particular case (see 49 CFR § 190.9). 

(4) The endpoint of gathering, under section 2.2(a)(I)(D) of API RP 80, may not 
extend beyond the furthennost downstream compressor used to increase gathering 
line pressure for delivery to another pipeline. 

Section 2.2(a)(1)(E) of API RP 80 describes a fifth possible endpoint of gathering-a connecting 
line running between the last compression or processing facility and another (transmission) 
pipeline. This is often referred to as an "incidental gathering" line. While the March 15, 2006, 
rule did not expressly adopt a limitation on the fifth possible endpoint of gathering in section 
2.2(a)(I)(E) of API RP 80, PHMSA considers this to be a drafting error that does not reflect 
PHMSA's intent. In the Supplemental Notice of Proposed Rulemaking, PHMSA expressed its 
intent to "assure gathering line detenninations do not stray significantly from PHMSA's historic 
interpretations of gathering or do not abuse the "furthennost downstream" concept." (70 FR 
57540). 
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Historically, PHMSA has not accepted the incidental gathering designation. Based on the 
pressures at which these lines typically operate and the fact that they share maintenance and 
inspection needs with high pressure transmission lines, PHMSA has historically treated these 
lines as regulated transmission lines and did not intend to make any change in the rule. Indeed, 
the intent of Congress in mandating the rulemaking was to bring additional pipeline mileage into 
the regulations, not to deregulate lines. 

In our experience, the majority of operators treat these lines as regulated transmission lines and 
PHMSA believes they will continue to do so. Although incidental gathering designations are 
currently permissible due to the drafting error and would apply to the system descriptions you 
provided, PHMSA is currently considering whether a rule amendment should be undertaken to 
correct the rule and propose adding a fifth limitation on RP 80 or other rule modifications which 
would mean incidental gathering determinations are no longer permissible. Because PHMSA 
may undertake such a rule amendment in the near future, operators should strongly consider 
keeping incidental gathering designations to an absolute minimum and treating these lines as 
regulated transmission lines. 

Response to 04 - There is no minimum footage for National Pipeline Mapping System (NPMS) 
filing. Operators with PHMSA-regulated transmission pipelines must file an NPMS submission. 

I hope that this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please contact me 
at (202) 366-4046. 

Sincerely, 

Director, Office of Regulations 
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KANSAS 
CORPORATION COMMISSION 

April 7, 2009 

u.s. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
Mail Stop: E24-455 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Subject: Request for Interpretations of 49 CFR Part 192.8 

Dear Sirs: 

Kathleen Sebelius, Governor 
Thomos E. Wright, Chairman 

Michael C. Moffet, Commissioner 
Joseph F. Harkins, Commissioner 

The Kansas Corporation Commission Staff has identified several operators of gas gathering 
systems that operate a section of natural gas piping between the last compressor of the gathering 
system and the sales point to an interstate transmission pipeline. For all of the operators being 
discussed, the following parameters apply: 

Class Location One 
Length of pipeline Ranging from 150 feet to maximum of 1500 feet 
Diameter of pipeline Ranging from 2" to 6" 
Max. operating pressure Up to 700 psi 

In our review of these operations, several questions have been raised by the operator regarding 
application of 49 CFR Part 192.8. At your earliest convenience, please provide PHMSA's 
responses to the following four (4) questions: 

Q 1: If the pipe between the outlet of the compressor and the transmission line tap is within an 
area, (such as a compressor station) where access is controlled by the operator, is this section of 
pipe considered to be subject to pipeline safety regulations? 

Q2: If the pipe between the outlet of the compressor and the transmission line tap is located in a 
pipeline easement that is exclusively controlled by the operator, (ie: no other utilities, pipelines, 
or public roads are allowed in the easement), is the pipe in question subject to pipeline safety 
regulations? 

Q3: 49CFR Part 192.8(a)(4) states, "the endpoint of gathering, under section 2.2(a)(l )(D) of API 
RP 80, may not extend beyond the furthermost downstream compressor used to increase 
gathering line pressure for delivery to another pipeline". Because the limitation only applies to 
endpoints considered under 2.2(a)(1)(D) and not to all of the endpoints under 2.2(a)(1), this 
limitation appears only to limit compression facilities on a transmission line from being used as 
endpoints for a gathering system. Could the above described gas piping between the last 
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compressor on a gathering system and the transmission pipeline be considered to define an 
endpoint of the gathering system at the transmission line tap as per 2.2(a)(I)(E) which defines 
the endpoint of gathering as, "the connection to another pipeline downstream of: 
(i) the furthermost downstream endpoint identified in (A), (B), (C) or (D} ... "? 

Q4: What is the minimum footage of regulated transmission pipelines that must file a map with 
the National Pipeline Mapping System as required by 49 USC Sec. 60132? 

Sincerely, 

Leo M. Haynos 
Chief of Gas Operations & Pipeline Safety 
Kansas Corporation Commission 
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