
Q: How do I obtain a Pipefitters license? 

A: There are three levels of pipefitter licensure: Master Pipefitter; Journeyman Pipefitter; and 

Apprentice Pipefitter.  

Within the master pipefitter license there are five license types: Master Pipefitter – Power, Heating, 

Cooling Piping (PM-01); Master Pipefitter/Pipefitter Welder – Power, Heating, Cooling Piping (PM-01-

W);   Master Pipefitter – Process Piping (PM-02); Master Pipefitter/Pipefitter Welder – Process Piping 

(PM-02-W); Master Pipefitter Unrestricted (PM-00). 

Within the journeyman pipefitter license there are five license types: Journeyman Pipefitter – Power, 

Heating, Cooling Piping (PJ-01); Journeyman Pipefitter/Pipefitter Welder – Power, Heating, Cooling 

Piping (PJ-01-W); Journeyman Pipefitter – Process Piping (PJ-02); Journeyman Pipefitter/Pipefitter 

Welder – Process Piping (PJ-02-W); Journeyman Pipefitter Unrestricted (PJ-00). 

Within the apprentice pipefitter license there are three license types: Apprentice Pipefitter – Power, 

Heating, Cooling Piping (PA-01); Apprentice Pipefitter – Process Piping (PA-02); Apprentice Pipefitter 

Unrestricted (PA-00). 

Both master and journeyman pipefitter require that applicants first obtain an apprentice pipefitter 

license. In order to obtain the apprentice license, you must be registered as an apprentice with the 

Division of Apprentice Training. Once registered with the Division, you must then make application for 

the apprentice license. Once the apprentice pipefitter license is obtained, applicants for master and 

journeyman pipefitter must submit evidence of additional experience. 

Q: Who qualifies to be grandfathered in to the Process Piping Pipefitter license? 

A: The following individuals qualify to be grandfathered in to a Process Piping Pipefitter license: 

• Anyone who is currently licensed under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3. 

• Anyone who was not required to be licensed under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3 who submits 

satisfactory proof to the Bureau of Pipefitters, Refrigeration Technicians, and Sprinkler Fitters that the 

person has been actively engaged in process piping for a period of four (4) years before September 15, 

2014. 

NOTE: Anyone that does not meet either of these qualifications must pass a written examination and 

must follow the pipefitter licensing process outlined in 528 CMR 11.02(2)-(4). 

Applications for grandfathering to a Process Piping Pipefitter license and the associated fee must be 

submitted to the Department within 180 days after the effective date of the new 528 CMR regulations. 

Q: I am licensed as a Master under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3. What must I submit to the 

Department in order to attain a Process Piping Pipefitter license? 

A: Anyone who is currently licensed as a Master under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3 must 

submit the following items within the 180 day grandfathering period: 



1. The completed first page of the Application for Grandfathered Master Process Piping Pipefitter 

License . 

2. A copy of your Master license under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3. 

3. A non-refundable processing fee of $100.00, in check or money order, made payable to the 

Commonwealth of Massachusetts. 

Please mail your completed application, fee, and supporting documentation to: 

Department of Public Safety 

Attn: Licensing Unit 

One Ashburton Place – Room 1301 

Boston, MA 02108 

Q: I am licensed as a Journeyman under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3. What must I submit to 

the Department in order to attain a Process Piping Pipefitter license? 

A: Anyone who is currently licensed as a Journeyman under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3 must 

submit the following items within the 180 day grandfathering period: 

1. The completed first page of the Application for Grandfathered Journeyman Process Piping Pipefitter 

License . 

2. A copy of your Journeyman license under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3. 

3. A non-refundable processing fee of $75.00, in check or money order, made payable to the 

Commonwealth of Massachusetts. 

Please mail your completed application, fee, and supporting documentation to: 

Department of Public Safety 

Attn: Licensing Unit 

One Ashburton Place – Room 1301 

Boston, MA 02108 

Q:  I do not hold a pipefitter (M.G.L. c. 146 § 84) or plumbers (M.G.L. c. 142 § 3) license and I currently 

do work on process piping.  Am I eligible to be grandfathered as a process pipefitter journeyman or 

master? 

A:  Yes.  You must file a grandfather application along with supporting documentation showing four (4) 

years of experience for journeyman, and four (4) years in a supervisory capacity for master.  These will 

be reviewed by the Bureau and if found acceptable you will be granted the appropriate license. 

Q: I am not licensed under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3 but can provide proof that I have 

been actively engaged in process piping for a period of four (4) years prior to the effective date of the 
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new 528 CMR and have a place of business and employ other individuals engaged in process piping. 

What must I submit to the Department in order to attain a Process Piping Pipefitter license? 

A: Anyone who is not licensed under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3 but can provide proof 

of  been actively engaged in process piping for a period of four (4) years and have a place of business 

and employ other individuals engaged in process piping must submit the following items within the 180 

day grandfathering period: 

1. A completed Application for Grandfathered Master Process Piping Pipefitter License . 

     First page of application & Letter of Attestation must be completed for consideration. 

2. A non-refundable processing fee of $100.00, in check or money order, made payable to the 

Commonwealth of Massachusetts. 

Please mail your completed application, fee, and supporting documentation to: 

Department of Public Safety 

Attn: Licensing Unit 

One Ashburton Place – Room 1301 

Boston, MA 02108 

Q: I am not licensed under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3 but can provide proof that I have 

been actively engaged in process piping for a period of four (4) years prior to the effective date of the 

new 528 CMR. What must I submit to the Department in order to attain a Process Piping Pipefitter 

license? 

A: Anyone who is not licensed under M.G.L. c. 146 § 84 or M.G.L. c. 142 § 3 but can provide proof 

of  been actively engaged in process piping for a period of four (4) years must submit the following items 

within the 180 day grandfathering period: 

1. A completed Application for Grandfathered Journeyman Process Piping Pipefitter License . 

     First page of application & Letter of Attestation must be completed for consideration. 

2. A non-refundable processing fee of $75.00, in check or money order, made payable to the 

Commonwealth of Massachusetts. 

Please mail your completed application, fee, and supporting documentation to: 

Department of Public Safety 

Attn: Licensing Unit 

One Ashburton Place – Room 1301 

Boston, MA 02108 
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Q:  I am a licensed journeyman or master plumber.  Can I apply to be grandfathered as an unrestricted 

journeyman or master pipefitter? 

A:  No.  You may only apply to be grandfathered as a Process Pipefitting Journeyman (PJ-02) or Master 

(PM-02). 

Q:  I currently hold a Pipefitters license and want to do work on process piping.  Will I automatically 

become a process piping journeyman or master pipefitter? 

A:  No.  You must submit a grandfather application along with a copy of your current pipefitter 

license.  Depending on whether you are a journey or master pipefitter you will receive either an 

unrestricted journeyman or unrestricted master pipefitters license. 

Q: I currently hold a Master Pipefitter license. Will I be grandfathered to a Master Pipefitter 

Unrestricted (PM-00) license? 

A: A Master Pipefitter license holder must submit an Application for Grandfathered Master Process 

Piping Pipefitter License within the 180 day period that the new 528 CMR regulation goes in to effect in 

order to be grandfathered to a Master Pipefitter Unrestricted (PM-00) license. All currently licensed 

Master Pipefitters that do not submit a grandfathering application within the 180 day period will have 

their licenses converted to a Master Pipefitter/Pipefitter Welder – Power, Heating, Cooling Piping (PM-

01-W) license. The Application for Grandfathered Master Process Piping Pipefitter License can be found 

here . 

Q: I currently hold a Master Pipefitter license but I missed the 180 day grandfathering period. Can I 

still be grandfathered to a Master Pipefitter Unrestricted (PM-00) license? 

A: No. All currently licensed Master Pipefitters that do not submit a grandfathering application within 

the 180 day period will have their licenses converted to a Master Pipefitter/Pipefitter Welder – Power, 

Heating, Cooling Piping (PM-01-W) license. 

Q: I do not hold a Master Pipefitter license but can provide at least 4 years of experience doing process 

piping work. Can I be grandfathered to a Master Pipefitter Unrestricted (PM-00) license? 

A: No. New applicants with at least 4 years of experience and having a regular place of business or who 

employs individuals to perform any work, including fabrication, in Process Piping Pipefitting, or 

Pipefitting Welding will be grandfathered to a Master Pipefitter – Process Piping (PM-02) license if the 

applicant submits an Application for Grandfathered Master Process Piping Pipefitter License within the 

180 day period that the new 528 CMR regulations go in to effect. Applicants that do not have at least 4 

years of experience or do not submit a grandfathering application within the 180 day period must take 

an exam in order to receive a pipefitter license from the Department of Public Safety. The Application 

for Grandfathered Master Process Piping Pipefitter License can be found here . 

Q: I do not hold a Journeyman Pipefitter license but can provide at least 4 years of experience doing 

process piping work. Can I be grandfathered to a Journeyman Pipefitter Unrestricted (PJ-00) license? 
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A: No. New applicants with at least 4 years of experience and performs any work, including fabrication, 

in Process Piping Pipefitting will be grandfathered to a Journeyman Pipefitter – Process Piping (PJ-02) 

license if the applicant submits an Application for Grandfathered Journeyman Process Piping Pipefitter 

License within the 180 day period that the new 528 CMR regulations go in to effect. Applicants that do 

not have at least 4 years of experience or do not submit a grandfathering application within the 180 day 

period must take an exam in order to receive a pipefitter license from the Department of Public Safety. 

The Application for Grandfathered Journeyman Process Piping Pipefitter License can be found here . 

Q: I do not hold a Pipefitter license and I do not have at least 4 years of experience doing process 

piping work. Can I be grandfathered to receive a Pipefitter license? 

A: No. Applicants that do not hold a Pipefitter license issued by the Department of Public Safety and do 

not have at least 4 years of experience must take an exam in order to receive a Pipefitter license. 

Q: I currently hold a Journeyman Pipefitter license. Will I be grandfathered to a Journeyman Pipefitter 

Unrestricted (PJ-00) license? 

A: A Journeyman Pipefitter license holder must submit an Application for Grandfathered Journeyman 

Process Piping Pipefitter License within the 180 day period that the new 528 CMR regulation goes in to 

effect in order to be grandfathered to a Journeyman Pipefitter Unrestricted (PJ-00) license. All currently 

licensed Journeyman Pipefitters that do not submit a grandfathering application within the 180 day 

period will have their licenses converted to a Journeyman Pipefitter/Pipefitter Welder – Power, Heating, 

Cooling Piping (PJ-01-W) license. The Application for Grandfathered Journeyman Process Piping 

Pipefitter License can be found here . 

Q: I currently hold a Journeyman Pipefitter license but I missed the 180 day grandfathering period. Can 

I still be grandfathered to a Journeyman Pipefitter Unrestricted (PJ-00) license? 

A: No. All currently licensed Journeyman Pipefitters that do not submit a grandfathering application 

within the 180 day period will have their licenses converted to a Journeyman Pipefitter/Pipefitter 

Welder – Power, Heating, Cooling Piping (PJ-01-W) license. 

Q:  I can provide at least 4 years of experience doing process piping work but I missed the 180 day 

grandfathering period.   Can I still be grandfathered? 

A:  No.  If you missed the grandfather period you must take an exam in order to receive a Pipefitter 

license. 

Q: I currently hold an Apprentice Pipefitter license. Will my license be grandfathered? 

A: Yes. All Apprentice Pipefitter license holders will have their licenses converted to an Apprentice 

Pipefitter – Power, Heating, Cooling Piping (PA-01) license. 

Q: Can I perform process piping work under a licensed Process Piping Pipefitter if I hold an Apprentice 

Pipefitter – Power, Heating, Cooling Piping (PA-01) license? 
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A: No. You must hold either to an Apprentice Pipefitter – Process Piping (PA-02) license or an Apprentice 

Pipefitter Unrestricted (PA-00) license to perform process piping work under a licensed Process Piping 

Pipefitter. 

Q: Can I perform power, heating, and/or cooling piping work under a licensed Power, Heating, Cooling 

Piping Pipefitter if I hold an Apprentice Pipefitter – Process Piping (PA-02) license? 

A: No. You must hold either to an Apprentice Pipefitter – Power, Heating, Cooling Piping (PA-01) license 

or an Apprentice Pipefitter Unrestricted (PA-00) license to perform process piping work under a licensed 

Process Piping Pipefitter. 

Q:  I hold a process pipefitting license from another state, may I be considered for grandfathering in 

Massachusetts. 

A:  Yes, during the grandfathering period, the Bureau will consider applications showing the required 

experience regardless of the state where that experience was garnered. 

Q:  I need a welding endorsement to my pipefitting license.  How do I do that? 

A:  You must apply for and pass a license exam with a score of 70 percent or greater to add the welding 

endorsement to your license.  The application is available on the Department of Public Safety website. 

Q:  I work for a company in Massachusetts doing process piping in chemical plants.  My boss told me I 

don’t need a license because the regular employees don t need a license.  Should I do the work without 

a license?  What should I do? 

A:  You should not do any work without a license when you know that you need one.  You should call the 

Department of Public Safety at (617) 727-3200 and report your situation.  If you are not a regular 

employee and you are doing process piping work along with regular employees you will be subject to 

fines under 520 CMR 1.00 Civil Fines up to $5000.00. 

 


